Mantelzorg ondersteuning

Ouderen en Mantelzorg

Langer thuis blijven wonen. Vanwege de wens of uit noodzaak. En soms is een ondersteuning daarbij zeer wenselijk. Bijvoorbeeld om letterlijk op de been te blijven. Maar ook om dagelijkse activiteiten uit te kunnen blijven voeren of om de (mantel)zorg te ontlasten.

Bij onze ondersteuning thuis kan u denken aan: valpreventie (volgens wetenschappelijk onderbouwd en bij verzekeraars erkend OTAGO-protocol), (her)leren of aanpassen van dagelijkse activiteiten zoals traplopen, persoonlijke verzorging of veilig opstaan en gaan zitten. Het inslijpen van gewoonten bij beginnende dementie is echter een onbekend maar zeer bruikbare ondersteuning. Hierbij behandelen wij altijd in samenwerking met andere disciplines en de mantelzorg.

Daarnaast bieden wij een uitgebreide ondersteuning aan mantelzorgers. 

Een mantelzorger is altijd ‘aan’. Als men fysiek niet actief bezig is, dan is er wel een mentale activiteit. Uiteraard verschilt het of de mantelzorger bij de zorgvrager woont of wat verder weg woont. Wel is het zorgen een activiteit die naast andere dagelijkse bezigheden plaatsvindt. Jongere mantelzorgers werken of studeren nog naast de zorg. Ouderen hebben regelmatig zelf ook al fysieke klachten of zijn minder belastbaar.

Bij alle mantelzorgers speelt de mate waarin de belasting en belastbaarheid in balans zijn een belangrijke rol in het volhouden van hun activiteiten.

Met onze begeleiding verminderen we het risico op overbelasting. We brengen de belasting en belastbaarheid in kaart. Daarnaast zorgen we ervoor dat de energie-gevers de energie-vreters ‘de baas zijn’. Hierbij hebben we mooie hulpmiddelen en veel persoonlijke ervaring.

 

Oefentherapie

Oefentherapie is een beweegtherapie die zich specifiek richt op klachten in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
Hierbij wordt niet alleen naar de specifieke klacht(locatie) gekeken maar ook naar de manier waarop iemand ermee om gaat. Zo kan het zijn dat de klacht veroorzaakt wordt door een bepaalde lichaamshouding. Maar ook de mentale houding waarmee iemand in het leven staat kan van invloed zijn.
Samen met u achterhalen wij de oorzaak van de klachten of beperking. 
U krijgt daarmee handvatten aangereikt waardoor u blijvend van de hinder af bent.
Een voorbeeld is rugpijn. Dit kan komen door een verkeerde houding tijdens het werken of een overbelasting omdat u een tafel verschoof. Met onze begeleiding voorkomt u dat de pijn snel opgelost wordt.